Burhan Sönmez

, 3 decembrie 2015, Editia a VIII-a 2015

BURHAN SÖNMEZ (n. 1965) a absolvit studii de drept la Istanbul, unde a și profesat o vreme ca avocat. A scris pentru mai multe reviste și ziare, pe teme culturale și politice. A fost membru al Human Rights Society (IHD) și fondator al Fundației pentru Cercetare Socială (TAKSAV). În 1996 este grav rănit în timpul unui asalt al poliției turce și se refugiază în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. În 2009 îi apare primul roman, Kuzey (Nord), urmat, în 2011, de Masumlar (Păcate și inocenți). Cel de-al treilea roman al său, Istanbul Istanbul, publicat în 2015, se află în curs de traducere în peste 10 limbi, ediția în limba română urmând să apară la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom“. Păcate și inocenți a fost distins cu Premiul Sedat Simavi, una dintre cele mai prestigioase distincții literare din Turcia. Burhan Sönmez predă teoria literaturii la Universitatea Tehnică Centrală și de Est (METU).
Istanbul Istanbul este povestea a patru prizonieri ținuți în subsolurile unui centru de tortură. Atunci cînd nu sînt maltratați, cei patru își spun unii altora povești despre Istanbul. Inițial centrat pe destinul personajelor, romanul ajunge treptat să reflecte viața celor de la suprafață, cu suferințele și speranțele lor. Asemenea poveștilor Decameronului, romanul este format din 10 capitole, fiecare dintre acestea fiind povestit de unul dintre ocupanții celulei.
Istanbul Istanbul creează un spațiu al său, atît al culturii urbane, cît și al profunzimii filosofice, cu forma sa stratificată și sensurile multiple, asemenea scrierilor clasice. Este o viziune diferită și autentică a Istanbulului.“ (Mesele Literary Magazine, Turcia)