Dana Grigorcea

, 2 decembrie 2015, Editia a VIII-a 2015

Prozatoare de origine română, Dana Grigorcea este unul dintre numele în plină ascensiune ale scenei literare internaționale, cel mai recent roman al său concurînd anul acesta la premiul Cartea Anului în Elveția.

DANA GRIGORCEA (n. 1979, Bucureşti) a studiat limba germană şi neerlandeză la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea din Bruxelles. A debutat în 2011 cu romanul Baba Rada, pentru care a fost recompensată cu Premiul Schweizer Literaturperle. Anul acesta a publicat romanul Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit (Sentimentul primar al nevinovăţiei) care a avut un mare succes la public și a intrat deja în atenţia criticii de specialitate. În cadrul concursului literar Ingeborg Bachmann a primit Premiul 3-Sat, iar în preliminariile pentru Cartea Anului din Elveţia a fost unul dintre cele 4 titluri finaliste. Şi acesta pare să fie doar începutul unui parcurs de succes al romanului, după aprecierile elogioase din cele mai cunoscute publicaţii de limbă germană.

„Un captivant portret al României, care culminează cu revolta poporului român în aspiraţia lui către libertate şi schimbare.“ (Die Zeit)
„Proza Danei Grigorcea pare să fie pictată în tuşe groase, curajoase, atrăgătoare, opulente şi pline de umor.“ (Die Presse)
„Noul roman al scriitoarei de origine română Dana Grigorcea vorbeşte despre schimbarea politică din România văzută atît din perspectiva amintirilor din copilărie ale autoarei, cît şi din cea a femeii revenite în Bucureşti.“ (ART-TV)