Ediţia a III-a 2010

, Despre

Poveşti cu pitici şi elefanţi

Bogdan-Alexandru Stănescu

Bogdan-Alexandru Stănescu

Andrew Whittaker, eroul celui de-al doilea roman al lui Sam Savage, e organizatorul unui festival de literatură. Visul lui este să organizeze o paradă cu elefanţi pe strada principală a oraşului său. Întîmplător, datorită faptului că împărtăşeşte pasiunea pentru alcool cu Norman Mailer, îl convinge pe acesta să-i prezideze Festivalul.

De trei ani, de cînd organizăm FILB la Bucureşti, mă simt de parcă aş încerca să conduc o turmă de elefanţi pe strada Lipscani. De multe ori avem senzaţia că vrem să ajustăm un uriaş pe un pat al lui Procust înţepenit sau să tragem cu patru cămile de membrele unui pitic pentru a-l suprapune idealurilor noastre. Dar de ce să ne plîngem? Am ajuns la a treia ediţie a unui festival internaţional de literatură într-un oraş şi într-o ţară unde multă lume te felicită şi te admiră, însă, cînd vine vorba de ajutor, are alte priorităţi. Spre surprinderea noastră, festivalul a devenit un fel de bulgăre de zăpadă care o ia la vale şi se face din ce în ce mai mare. Mai are rost să povestesc cum am construit evenimentul ăsta seara, după serviciu?

Ceea ce vrem, însă, este să le mulţumim celor care ne ajută în fiecare an. Le mulţumim celor de la programul Traduki, care ajută literatura Balcanilor mai mult decît o fac ţările zonei respective, mulţumim Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român şi partenerilor din presă care au făcut ca acest festival să devină cunoscut. Le mulţumim tuturor celor care au umplut pînă la refuz Clubul Ţăranului din cadrul MŢR, un loc care ne-a devenit foarte drag de-a lungul acestor trei ani.

Începînd cu această ediţie, FILB a devenit partener al Festivalului Tanpinar, de la Istanbul, al proiectului The Knot şi vă promitem că a patra ediţie, de anul viitor, va fi una cu totul şi cu totul specială.