Iván Repila

, 3 decembrie 2015, Editia a VIII-a 2015

Unul dintre cei mai promițători scriitori spanioli din noua generație, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi străine.

IVÁN REPILA (n. 1978) a lucrat mai întîi în publicitate, ca graphic designer și editorialist, și abia mai tîrziu s-a dedicat scrisului. Romanul său de debut, Una comedia canalla, s-a bucurat de un succes neașteptat. Cel de-al doilea roman, El niño que robó el caballo de Attila (Băiatul care a furat calul lui Attila), a apărut în 2013 și a stîrnit imediat entuziasmul criticii și al publicului cititor din Spania. Anul acesta, traducerea în limba engleză a contribuit în mod esențial la impunerea lui Iván Repila pe piața de carte internațională.

Băiatul care a furat calul lui Attila explorează adîncurile umanității. Doi frați se prăbușesc pe fundul unei fîntîni, fără putință de scăpare. Scrisă într-un ritm alert și plină de metafore, această extraordinară poveste ne confruntă cu problema luptei pentru supraviețuire și a solidarității atunci cînd omul se găsește în fața dezastrului.“ (Irish Times)

„O brutală fabulă beckettiană. Sfîrșitul e cathartic, plin de speranță și violent. Este utopic și ne reamintește că limbajul e singurul lucru care ne poate salva: pentru că limbajul este totul.“ (La Vanguardia)

„O carte fascinantă, o limbă superbă care aduce cu ea toată magia basmului, cu monștri, lupi și mame vitrege, dar care, în același timp, reușește să evoce universul mult mai puțin fantastic al lagărelor și al închisorilor, în care prizonierii se sting încet.“ (Le Monde)