Srđan Srdić

, Ediţia a VI-a 2013, Invitați

Srdan. copyright.Milos Luzanin.Srđan Srdić este editor al festivalului Kikinda Short și unul dintre cei mai apreciați tineri autori de proză scurtă din literatura sîrbă contemporană.

Născut în 1977, la Kikinda, în Serbia, Srđan Srdić a studiat literatură universală și teoria literaturii la Facultatea de Filologie din Belgrad, unde în curînd își va susține doctoratul cu o teză despre Jonathan Swift. S-a impus la început ca autor de proză scurtă , cînd, în 2007, a cîștigat concursul de povestiri, Ulaznica, și, doi ani mai tîrziu, Premiul Laza Lazarević pentru proză scurtă.

În 2010 publică primul său roman, Mrtvo polje/Dead Field, un road horror cu acțiunea în perioada războiului, apreciat de critică pentru alternarea tehnicilor moderniste și postmodeniste ale narațiunii. În 2011 îi apare volumul de povestiri Espirando: Pesme na smrt/ Espirando: Cîntece despre moarte care îi aduce premiile Biljana Jovanović și Edo Budiša, precum și numeroase recenzii entuziaste. Din acest volum a apărut în revista Tiuk! povestirea Ceva gri și mohorît, în traducerea Veonicăi D. Niculescu. Satori este cel de al doilea roman al lui Srdic și a apărut anul acesta, la editura belgrădeană, Književna radionica Rašić. Și de astă dată, primirea criticilor este entuziastă, autorul definindu-și romanul drept un „anti-bildungsroman“, cu un protagonist care, după o întreagă serie de peripeții, „nu învață nimic și nu ajunge nicăieri“. Srđan Srdić locuiește la Belgad și este scriitor liber profesionist.